Esettanulmányok

Biztonságos okosotthon – Legyél smart, de legyél safe!

2022.02.04.

Az okoseszközök megkönnyítik az életünket. Ezzel az állítással nehéz lenne vitába szállni, de nem szabad megfeledkezni az érem másik oldaláról sem: ezeknek a készülékeknek a központi hálózatra csatlakoztatásával egyre nagyobb kiberbiztonsági kockázatnak tesszük ki magunkat, ha pedig nem vagyunk elővigyázatosak, kényelmi szolgáltatásokat kínáló eszközeinket bármikor ellenünk fordíthatják.

A kiberbiztonsági incidensek 95%-a emberi mulasztás miatt történik (érdemes a számra még egy pillantást vetned)! Erre a lesújtó tényre világít rá az IBM egy korábbi jelentése, ami alapján kijelenthető, hogy 10-ből legalább 9 esetben a támadások okozta károk elkerülhetők lennének. Vizsgáljuk meg, hogy „okosotthon tulajdonsoként” miért fontos tisztában lenni ezzel a ténnyel!

Mit takar pontosan az okosotthon kifejezés?

Az okosotthon valójában nem egy kézzelfogható hely. Sokkal inkább tekinthető egy koncepciónak vagy egy informatikán alapuló rendszernek, amely lehetővé teszi, hogy saját igényeinkhez igazítsuk és automatizáljuk az otthonunkban fellelhető technikai eszközöket.

Okosotthon megoldások - Innocube

Ebben a rendszerben a különböző okoseszközök az interneten keresztül kommunikálnak egymással, szenzoraik segítségével pedig begyűjtik a működésükhöz szükséges információkat. Az okosotthonok már napjainkban is gombamód szaporodnak, az 5G hálózat elterjedésével pedig a személyes preferenciákhoz igazodó lakóhelyek száma soha nem látott mértéket ölt majd. Többek között ezért is fontos választ találni az alábbi kérdésre:

Okosotthon megoldások – Hogyan teremthető meg a biztonságos okosotthon?

1. Ne sajnálj ismert márkákra költeni!

Bizonyos márkák termékeit gyakran éri a túlárazottság vádja, viszont a borsosabb árcédulával felcímkézett okoseszközök – általában – nagyobb biztonságot képesek nyújtani. A magyarázat egyszerű: az ismert márkák nagyobb összeget tudnak a sérülékenység javítására fordítani.

2. Titkosítsd a Wi-Fi-kapcsolatot!

A bizalmas információk védelme érdekében a megfelelő titkosítás az egyik legfontosabb védvonalat jelenti. A Wi-Fi hozzáférés minden esetben maradjon privát – ha vendégek szeretnének csatlakozni, vendéghálózatot érdemes biztosítanod számunkra, ami nincs kapcsolatban az eszközeiddel.

Okosotthon megoldások - Innocube

Jelenleg a WPA3 (Wi-Fi Protected Acess III) biztonsági protokollt támogató készülékek nyújtják a legnagyobb biztonságot.

3. Nevezd át a router-t, módosítsd a jelszót!

A gyártó és a modell beazonosíthatósága sebezhetővé teszi a készüléket, ezért egy új router beüzemelése után módosítsd a nevét. A Wi-Fi-hálózat jelszavát szintén változtasd meg (és eszedbe se jusson könnyen megjegyezhető kombináció mellett dönteni).

Az ideális jelszó kiválasztásáról egy korábbi cikkünkben olvashatsz: Útmutató a biztonságos, erős jelszó kiválasztásához

4. Legyen titkosított a webes forgalom!

Egy virtuális magánhálózat (VPN) segítségével lehetőséged nyílik az internetes forgalom titkosítására. Ez amellett, hogy lehetővé teszi az otthon tárolt adatok biztonságos elérését – legyél a világ bármely pontján –, megvédi adataidat a kíváncsi tekintetek elől.

A feltörés kockázatának minimálisra csökkentése érdekében VPN akár minden egyes okoseszközhöz külön-külön is beállítható.

5. Tekintsd át a naplózott tevékenységeket!

Amennyiben a rendszer képes rá, ajánlott bizonyos időközönként megtekintened a naplózott tevékenységeket. Ha a belépések között gyanús eszközre vagy időpontra leszel figyelmes, érdemes minél hamarabb segítséget kérned.

Okosotthon megoldások - Innocube

6. Csak akkor csatlakozz, ha tényleg szükséges!

Sose csatlakoztass olyan eszközöket az otthoni hálózathoz, amit éppen nem használsz. Például, ha okostévét nézel, de nem használod a smart funkciókat, teljesen felesleges az internettel összeköttetésbe hoznod. A nem használt funkciókat (például a távoli hozzáférést) minden esetben ajánlott letiltanod.

7. Alkalmazásokat csak megbízható forrásból telepíts!

Az okoseszközökre telepíthető alkalmazásokat a legbiztonságosabb módon a hivatalos alkalmazás-áruházakból (például Apple Store vagy Google Play) töltheted le. Mielőtt engedélyeket adnál egy frissen telepített applikációnak, bizonyosodj meg róla, hogy a gyártó valóban megbízható-e.

8. Ellenőrizd az adatvédelmi beállításokat!

Érdemes alaposan szemügyre venned a közösségi média-fiókjaid adatvédelmi beállításait, és ellenőrizni, hogy vadidegen emberek – vagy frissen telepített alkalmazások – milyen adatokat gyűjthetnek be rólad.

9. Rendszeresen frissítsd a szoftvereket!

Amint valamelyik eszközhöz frissítést adnak ki, telepítsd! Ezzel biztosíthatod, hogy a legújabb veszélyforrásokkal szemben is képesek legyenek hatékonyan védekezni. A szoftverek rendszeres frissítése mellett bizonyosodj meg arról is, hogy okoseszközeid a legújabb firmware-t használják-e.

10. Válaszd külön a védelmet, a munkát és a szórakozást!

Az esetleges károk minimalizálása érdekében érdemes külön eszközöket használnod a munkavégzéshez és a privát tevékenységeidhez, valamint javasolt elszeparálnod egymástól a védelmet és a kényelmet szolgáló okoseszközöket kiszolgáló hálózatokat. Ezekkel a lépésekkel jelentősen csökkentheted a szenzitív adatokat – vagy mondjuk a lakásod riasztórendszerét – megcélzó támadások lehetőségét.

Okosotthon megoldások - Innocube

Okosotthon megoldások – Fordulj szakértőhöz!

Kérdések merültek fel benned okosotthonod vagy okosirodád kiberbiztonságával kapcsolatban? Szakértői segítséget szeretnél igénybe venni a témában? Fordulj bizalommal az InnoCube csaptához!

TOVÁBB A KAPCSOLATFELVÉTELHEZ!

InnoCube hírlevél

Kerülj képbe a legfrissebb kiberbiztonsági újdonságokkal
és hírekkel kapcsolatban!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram